Nu har jag kommit ganska långt med släktforskningen. Det har tagit några år trots att vissa delar av släkten var utforskad av andra. Allra roligast var att söka efter familjer och personer som ingen annan redan hade publicerat några uppgifter om.
Under vintern fick jag lust att skriva ned vad jag hittat om olika släkter och vissa personer. Det var inte lätt. Många har inte lämnat några särskilda spår efter sig, men visst har jag anat hur de levde beroende på var de bodde.
Någon bra sammanfattning kunde jag inte göra. Folk levde ganska olika i olika delar av landet. Jag blev tvungen att dela upp min släkt i flera grenar. Ibland blev det riktigt risigt.
I mellansverige har människorna följt urgamla, upptrampade stigar, flyttat omkring och så småningom dragits till städerna. De som hade ork och möjligheter kunde anpassa sig till utvecklingen och skapa sig ett bättre liv än tidigare generation. När det inte gick, kunde vissa utvandra till Amerika. Jag har följt en familj under de första åren i Kanada.
I Norrland var utvecklingen annorlunda. Vid kusten slet
människorna med jordbruk och togs ut till krigstjänst. Sedan bar det av inåt landet för att bryta ny mark i skogarna. Samtidigt var det många samer som lämnade renskötseln och blev bofasta.
Jag var riktigt förbryllad över tidiga uppgifter om lapp-marker och förstod inte var t ex Umbyn låg förrän jag hittade en karta. Det visade sig att socknar inte alls fanns, utan bildades senare.
Invandringens betydelse kan man också lägga märke till. Det har kommit mycket folk från alla håll av flera olika anledningar. De kom som soldater, präster, hantverkare m m och spred sig överallt. Sverige har haft stora landområden att rekrytera folk ifrån. Man får stor inblick i den historiska utvecklingen genom att läsa kyrkböcker m m från 1700-talet till nutid.
Mina anor med fyra släktgrenar: http://www.elnaelvin.n.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar