Skymning

Skymning

4 december 2010

Klappjakten har börjat

Under fikarasterna berättar alla om sina senaste jul- bestyr. Det kan vara storstädning, gardintvätt, peppar- kaksbak, julpynt, julklappsinköp, pysselkväll, jullunch och middag i olika sällskap m m. Om man vill, kan man få ytterligare några recept på pepparkakor, luccekatter, glögg och flera olika sorters julgodis. Berättelserna kan också handla om innovativa skapelser i form av advents-stakar eller granriskransar som inte tidigare skådats. Foton på underverken finns på mobil, som skickas runt fikabordet.


Det är lätt hänt att man känner sig lite otillräcklig i sällskapet. Man krymper liksom ihop. Hur kan alla hinna med så många typiska gammaldags sysslor trots heltidsarbete?  

Det tog några år att komma på hur det hänger ihop. En hade städat och fick det sagt, medan en annan hade kavlat ut pepparkakor, dock färdig köpedeg. En tredje hade dragit ut på stan med sitt tjejgäng som vanligt och passat på att käka jullunch i stället för thaimat eller vad de annars brukar äta. Någon annan hade blandat sprit och lite frukt i den köpta glöggen och vips lät det som om det hade varit rena hemkoket.

Ingen enskild person har utfört alla dessa julbestyr, som man hör om kring fikabordet, men sammantaget låter det väldigt mycket och synnerligen ambitiöst.

Måhända att jag ska berätta att jag har tvättat (vilket jag i och för sig brukar göra en gång i veckan ändå), att adventsstakarna är på plats och att hyacinterna redan är inköpta. Dessutom brukar jag koka knäck alldeles själv och laga julgröt på riktigt ris i kastrull på spisen (inget micrande här inte). Den äter jag med mandel och kanel på julaftons morgon. Det kanske räcker för att platsa i gänget som pysslig kvinna.

- Om jag nu bara kunde få en syl i vädret…

 

4 kommentarer:

  1. En skön tanke är... att oavsett hur mycket, eller litet man gör... så blir det jul ändå!

    SvaraRadera
  2. Det kallas visst additiv stress eller något. Man lägger ihop allt man hör andra hinna med och får en känsla av att man borde hinna det där. Men klok är du som njuter av det du hinner och vill göra istället!
    Gunilla Å

    SvaraRadera
  3. Fint med en vetenskaplig term på fenomenet, som återkommer varje år vid denna tid. En smart sak är väl att bara förbereda lite, så att man inte är onödigt trött när julhelgen kommer.

    SvaraRadera
  4. Vilken tur att du genomskådade allt som gjorts. :-) Det är ju ofta så man börjar känna sig otillräcklig - då man tror att andra gör så mycket mer och kan så mycket mer. Det man ska tänka på är ju att vi är väldigt olika och kan olika saker och prioriterar helt olika så jag tror inte att skillnaden är så stor egentligen.

    Ni har ju nästan lika mycket snö som vi har här i Järvsö! Vi har ca 20-30 cm på marken nu och det räcker ju gott och väl det. Men idag snöar det lite och vi har bara -5º vilket är skönt då vi i några veckor haft omkring -20º hela tiden.

    Ha det gôtt!
    Kram.

    SvaraRadera