Skymning

Skymning

10 november 2010

Dansut

                                                                                                        Gissa vad det här är


Halay Agir
Khum Khuma
Hayer oo Mamoogner
Tik
Dipat
Haniotikos
Pendozali Ziganos
Staro oro
Kulsko horo
Poziv kolo
Pravo horo
Kales Kate
Buçi Mis
Hora Dermanesti
Hora le put
Alunélul de mána




Det är namn på danser från balkanländerna, som vi dansade den första timmen på måndag-ens träning i internationell folkdans - men inte i sådana vackra dräkter, utan träningskläder.

För det mesta har vi genomgångar och inlärning av några få danser varje gång. Det är alltid några medlemmar som varit på kurs någonstans och har nya danser att lära ut. Därför gör vi upp programmet för varje termin utifrån de nya danser vi vill lära. På det sättet cirkulerar ansvaret för varje danskväll mellan flera medlemmar i föreningen. Den här hösten har vi fort- sättarkurs i grekiska danser, tack vare att flera stycken var på kurs i Grekland i somras. En medlem, som varit i både Bulgarien och Armenien, lär ut danser därifrån. Härligt!

Som omväxling till kurskvällarna har vi "dansut" några gånger varje termin. Det innebär att ett par vidtalade värdar för kvällen gör en lista över vilka danser som ska dansas. Alternativt kan varje medlem få skriva upp några danser var, som man vill dansa. Sedan kör vi hårt hela första timmen. Det här leder till att vi repeterar "gamla godingar", som de flesta kan sedan tidigare, och bara njuter av att få dansa ut.

Efter den första timmen tar vi alltid fikapaus. Sedan fortsätter många ungefär en och en halv timme till. Då blir det mer avancerad träning. Med det menas snabbare genomgångar, svårare danser och danser med flera turer eller träning i syfte att bli samdansade inför en uppvisning.

2 kommentarer:

  1. Hej Elna!
    Tack för kommentar! Det låter väldigt kul med internationell folkdans: Något jag skulle kunna tänka mig faktiskt!
    Ha det gott!/kristina

    SvaraRadera
  2. Låter spännande! Dessvärre är jag oduglig på dansgolvet över huvud taget. Men det ser roligt ut, och svårt....

    SvaraRadera