Skymning

Skymning

26 februari 2012

Myten om medellivslängd

Slå hål på myten om medellivslängd

"Medellivslängden är ett index som uppskattar den sannolika återstående livslängden utifrån de dödsrisker som uppmättes i alla åldrar ett visst år.

Det är alltså inte så att en kvinna som föddes år 1900 i genom-snitt levde tills hon var 54 år."

(Citat: http://www.scb.se/statistik/_publikationer/BE0701_2001I10_BR_BE51BR1102.pdf)


 Den normala livslängden
Definitionen på medellivslängd känns svår att förstå och därför är jag förvånad över att just det är ett allmänt accepterat mått, som används rutinmässigt. Jag vill hellre veta hur hög ålder man normalt kan förväntas uppnå. Redan tidigt på 1900-talet blev folk 78-79 år gamla. På 1950-talet var det normalt att bli 80-81 år. Nu är 86-88 år en normal livslängd. Måttet kallas "den normala livslängden" enligt SCB.

Att medellivslängden tidigare var låg berodde på hög barnadödlighet, usla hygieniska för-hållande och många olyckor. I takt med bättre sociala och ekonomiska förbättringar minskade dödligheten bland yngre och medelålders befolkning tiden 1900-1940. Bland personer över 65 år skedde inga större förändringar under den perioden.

Under 1940-1960 minskade dödligheten i alla åldrar, men mest för barn och yngre vuxna.
Perioden 1960-1980 minskade dödligheten för kvinnor på 45-99 år och bland män på 60-94 år. Däremot ökade dödligheten bland män på 35-59. Under perioden 1980-2000 har dödligheten minskat i alla åldrar för båda könen. Det är variationer i våra vanligaste folksjukdomar som har haft störst inverkan på såväl medellivslängden som den normala livslängden under de senaste decennierna.


Det är inte helt enkelt att förstå Statistiska Centralbyråns (SCB) statistik. Man måste läsa allt inom vald del, för att inte missa någon väsentlig uppgift, som är grundläggande för att förstå fortsatt text och detaljerade tabeller. Det är i alla fall väldigt lärorikt.
(http://www.scb.se/)

3 kommentarer:

  1. Visst var det nån som sa:... "lögn, förbannad lögn och statistik"? Som du säger ska man nog vara noga med hur man läser statistiken. Tack för uppdateringen av livslängden, lärde mig nåt nytt!!!

    SvaraRadera
  2. Måttet medellivslängd är sällan till nytta i alla de sammanhang man brukar stöta på det (press, radio och TV). Nog vore det bättre att visa den mesta statistiken i förhållande till den normala livslängden, som SCB så pedagogiskt förklarat.

    SvaraRadera
  3. Statistik ska väl alltid tas med en nypa salt. Den är lätt att missförstå.
    Jag tror heller inte att vi kommer att leva så mycket längre än vad som görs nu och för 10-20 år sen. Och jag håller med dig om att vill några jobba efter 65-67 års ålder så varsågod. Men låt dem som inte orkar få möjligheten att ta pension från 60 års ålder om de så vill utan att för den skull vara tvungen att leva hur fattigt som helst.
    Kramen.

    SvaraRadera