Skymning

Skymning

27 december 2012

Julbetraktelse





Tomtetanta har lämnat över allt arbete till yngre förmågor och varit helt ledig inför julen i år. Hon har bara julstädat och pyntat till sig själv nu. Julklappar köptes och julkort skrevs utan jäkt och stress.

Idag gjordes en rond för att summera julen i grannskapet.


Det har varit mindre bjäfs och glitter i grannarnas fönster än förr om åren. De flesta släcker sina stjärnor och ljusstakar inför natten och behåller bara balkongernas ljusslingor tända nattetid. De kanske sparar på elen.

Utanför tantens port har någon fyllt en urna med granris och dekorerat med röda band. Det var ett väldigt trevligt initiativ. På gården ståtar en gran med ljus-slingor. Gårdstomten skötte den detaljen inför advent, precis som han brukar.

Före jul föll mycket snö och klädde staden i fluffiga drivor. Det såg mycket lovande ut. Strax kom töväder, som orsakade halka och trafiksvårigheter.


 
På julafton blev tantens katt väldigt störd av snöras, som slog mot fönsterplåten. Den ville varken äta eller leka med kulor och möss, låg bara och deppade hela dagen. Hon var mest i hallen och i badrummet, som är längs bort från alla fönster.

Först på juldagen var kisse sitt rätta jag igen. Hon busade extra mycket med matte och lät sig väl smaka av godbitar i sin skål.

Nu är revbensspjällen avgnagda och grytan med ris-grynsgröt tömd. Det får bli mera lättsmält mat ett tag framöver.

Härom dagen slutade kaffebryggaren fungera. En ful, gammal bryggare togs fram och räddade julefriden. Då finns anledning att gå ut och trängas på mellandags-rean. En ny apparat måste köpas, för tanta är en riktig kaffemoster också.

 God fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar