Skymning

Skymning

5 december 2012

Gamla böcker

Jag skulle berätta vilka gamla böcker jag hittat i hyllorna

Kartor tyckte jag visst var intressant, för jag har kvar båda två från skoltiden.

Bergvalls Atlas har exakt det upplägg som Mikael Niemi beskrev i "Populärmusik från Vittula". Skåne får hela första sidan, medan alla de norrländska landskapen presenteras översiktligt på ett uppslag längre fram. Det är knappt att jag hittar centralorten i min egen hemkommun.


Annars är den bra med topografi och både landskaps- och länsgränser tydligt markerade.


Den historiska atlasen visar vikingatåg, korståg och andra folkvandringar. Man ser översikter på befolkningens och järnvägsnätets tillväxt här och där. Geografiska upptäckter, koloniernas uppdelning och befolkningstäthet kan man också fördjupa sig i. Bra är att kunna se olika länders gränser under olika århundraden. Jag ser att Jämtland och Härjedalen blev svenskt redan 1645 och undrar varför det knorras om det fortfarande.


Mina egna böcker i geografi, historia och samhällskunskap har jag inte kvar, men pappas. 

Hans geografibok är fullspäckad med intressanta beskrivningar och bilder i svart-vitt. Där kan man läsa de mest häpnadsväckande beskrivningar: "I norr bo de ljushåriga, lugna flamländarna, som tala nästan samma språk som holländarna. I söder bo de mörkhåriga, livliga vallonerna, som tala franska."

Det är väl inte konstigt att vi har djupt rotade fördomar...


Pappas gamla historiebok från 1936 är riktigt spännande. 
En berättelse har rubriken "Nordens folk och land på 800-talet" och börjar så här: "Låt oss göra ett besök på en storbondes gård en vinterkväll omkring 800." Fortsättningen är som hämtad ur en spännande äventyrsroman och kryddad med fornnordisk gudatro. 

Ett annat kapitel börjar så här: "Det drar ihop sig till oväder." Sedan följer en berättelse om inbördeskriget som slutar med Linköpings blodbad. 

Den boken ska jag nog läsa igenom ordentligt vid tillfälle.


Pappas Läsebok för folkskolan, tryckt 1924, är den jag läste med störst intresse när jag var barn. Där finns allt från sagor om asagudar till kungar och krig, livräddning, uppfinningar, poesi och konstverk.

Man får lära ordspråk också. Här är några som man sällan hör numera:
- Allvar och gamman falla väl samman
- Den varder två gånger glader, som på stenen sitter

- Ofta ligger ormen under rosenbusken
- Munvig är bättre än snutfager.

Jag har sparat några gamla romaner också. Här är exempel på sådana: 
- Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf, 1934
- De tre musketörerna av Alexander Dumas, 1943
- Vem vill ha Liseli av Johanna Böhm, 1946
- Det osynliga bandet av H J Kaeser, 1947

Överraskningar
Till min stora överraskning hittade jag ett par intressanta böcker om min hembygd som jag fått i present för länge sedan
  • Den ena är "Ur lappmarkens bebyggelsehistoria V, Sorsele 1671-1821" av Ossian Egerbladh, 1967.
  • Den andra är "Sorsele forntid och nutid. Socknens historia skildrad på uppdrag av Sorsele kommunal-fullmäktige". Redigering av David Nyström, 1972.

De två böckerna ska jag granska ingående i vissa avsnitt. De kan tillföra värdefulla uppgifter till min släktforskning. På farfars sida fanns förfäder från dessa trakter.

Antikt
Mina allra äldsta böcker är två små uppslagsböcker, som utgör "Förklaringar över 23.000 främmande ord och namn m m i svenska språket, tillika med deras härledning och uttal", utgifven av D:r C.M. Ekbohrn 1868.

Över huvud taget är jag märkligt förtjust i ordböcker och uppslagsböcker av olika slag. Det finns åtskilliga såväl gamla som nya uppslagsverk, bevingade ord och uttryck, främmande ord i svenskan, synonym-ordböcker och ordlistor i mina hyllor.

3 kommentarer:

  1. Men vilka fynd du har gjort. Jag har faktiskt också kvar den gamla röda atlasen.Du har nog samma förhållande till ordböcker och uppslagsböcker som jag har till poesiböcker... tycker helt enkelt om att bara ta i dem och bläddra!!!

    SvaraRadera
  2. Hej, dom ordspråken var inte alls bekanta för mig. Gamla böcker är mysiga, jag har tyvärr gjort mig av med en hel del eftersom jag flyttat ett otal gånger. Från mitt barndomshem har jag bara gamla psalmböcker, familjebiblar och så praktverk om finska kriget. Ja och Runebergs sägner förstås, i skolan skulle man lära sig verserna utantill, haha, vilken nytta har man av det i dagens samhälle tro?
    Gamla barnböcker var så vackert illustrerade, mycket finare än de är numera.
    Ha en skön andra adventssöndag

    SvaraRadera
  3. Min gamla psalmbok har jag förstås kvar. "Av konungen gillad och stadfäst år 1937" står det. Jag äger en bibel också, "stadfäst år 1917". Det hade jag alldeles glömt bort. Några verser minns jag inte heller.

    SvaraRadera