Skymning

Skymning

18 oktober 2010

Tjall på linan

En bekant, som läst mitt inlägg "Lösa trådar" om e-handel och säkerhet, reagerade och tipsade mig om en artikel i Kvällsposten, Expressen. Den handlar om bristen på säkerhet med fax. En åkare i Svedala har fått fax med hemliga provsvar, namn och personnummer på vårdtagare vid universitetssjukhuset i Malmö står det. Se hela artikeln på adressen 
kvp.expressen.se/nyheter/ .1.1209738/akare-far-fax-med-hemliga-uppgifter     
Den verkar vara publicerad 25 juni 2008, men är lika intressant för det.

Den här typen av fel förvånar mig inte alls. Stora företag brukar ha en växel där man måste slå en nolla för att komma ut på linjen och sedan slår man önskat telefon- eller faxnummer. Glömmer man nollan, hamnar man inte hos den man tänkt sig. Det händer ofta med fax, eftersom åtskilliga inte vet att fax fungerar som telefon.  

Inte trodde jag att vårdcentraler o.dyl använde sig av så osäkra kommunikationer. Nog bör det väl finnas en möjlighet att spärra dessa faxapparater från fria nummer? I stället bör de ha kortnummer, som man kan slå till det fåtal mottagare, som man över huvud taget ska få faxa konfidentiella uppgifter till.
 
Dessutom ska de ta ut kvitto på alla avsända fax. Annars finns inget bevis på att de skickat uppgifterna över huvud taget. Den säkerheten behövs. Mottagaren kan påstå att fax aldrig kommit och patienten blir helt bortglömd.
Kan det vara det som menas, när man säger att en patient "fallit mellan stolarna"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar