Skymning

Skymning

27 oktober 2010

TV-aktuellt

Hemma hos mig står TVn på ganska mycket. Det gäller framför allt att inte missa nyhets- programmen. Nya terrordåd, översvämningar och gruvras måste man hålla sig á-jour med och skänka en slant till någon känd välgörenhetsorganisation, som sedan försnillar pengarna. Riktigt upprörda förväntas vi bli av fiffel, mutmisstankar och slarv med kontokort, särskilt när det är politiker som flyger hit och dit på andras bekostnad, parkerar fel eller anlitar "piga" för städning i hemmet. Vem blir förvånad numera?

Lite om IT-hackarnas intrång i våra datorer får man också hålla sig up-to-date med. För att få fart på kapning av lösenord och konton, redogörs noggrannt för vilka program som används, var de kan hämtas och hur man genomför intrånget. Då måste det väl bli en skaplig ökning av kapningarna, så att journalisterna får mer att rapportera i ämnet? Det är ungefär som på den "gamla goda tiden" då man visade hur hembränning gick till och la ut hela receptet i rutan. Då ökade försäljning av jäst och socker och redig fylla kunde rapporteras från folk- parkerna. Nu är det namn på senaste innedrogerna vi får lära och var de kan köpas.

Sedan kan det ju dyka upp en film eller åtminstone ett naturprogram. Det är inte ofta, så man kan slå över till Kunskapskanalen och få se något om vår historia eller reportage från en arkeologisk utgrävning. Olika inslag om vad forskare hittat eller kommit underfund med, är ofta väldigt intressant. Besynnerligt att de programmen inte får plats i våra stora kanaler. Någon trycksvärta till Kunskapskanalens programtablå kostar man inte på i den tidning jag läser.

Just nu ska jag inte säga så mycket om alla de program som faktiskt får gott om utrymme på bästa sändningstid. Det är många likartade programidéer som vänts och vridits i det oändliga under årens lopp. Det går an att "skämma ut" någon också för att fylla ut tiden, t ex genom att visa fem minuter klipp på hur programledarna gjorde bort sig, sa fel eller fick ett skratt- anfall. Det är kanske roligt, men för vem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar